Sunday, August 29, 2010

::Sesungguhnya Aku Sedang Berpuasa::

Untuk hari ni aje, dah berpuluh2 kali aku sebut perkataan dalam entry kat atas
"Sesungguhnya aku sedang berpuasa"
sememangnya untuk mengingatkan aku yang aku sedang berpuasa
puasa makan, puasa nafsu dan puasa amarah!
Memang kesabaran aku betul2 tercabar
Apabila aku ditempatkan bersama2 orang yang kurang kesedaran hidup berjiran ni...
kurang rasa hormat pada orang... dan kurang gunakan nikmat akal yang Tuhan dah bg untuk setiap daripada makhluknya yang bergelar manusia.
Aku memang xnk post bnda2 ni dlm FB or blog
kerana apabila aku start mmbuka pekung di dada,
makanya emosilah yang akan lead akal aku
Sekarang, aku sedaya upaya untuk kawal emosi aku dan gunakan akal yang penuh "magik" yang Allah kurniakan pada aku dn pada korang suma jugak, sebaik2nya.
Dan, oleh kerana aku mnggunakan akal aku, aku rasa bertanggungjawab untuk mm"post"kan  sesuatu mngenai
TIMBANG RASA DAN HORMATI HAK PRIVACY ORANG LAIN

Apabila manusia ni dilahirkan di dunia ni, mmg dah ditakdirkan dia akan mmerlukan khidmat atau org lain dalam mnjalani hidupnya.

Dari start lahir, DOKTOR sambut, NURSE tolong....
PARENTS jaga dari kecik smpai besar...
ADIK,KAKAK,ABANG usik2, gurau senda
MAKCIK  SEBELAH RUMAH jaga jap tym parent ada hal
CIKGU ajar kat sekolh,
belajar ngn KAWAN2...
lapar? gi kantin, mkn mknan yng MAKCIK KANTIN masak
g amik PMR, SPM...ada PENGAWAS yg jaga
nk masuk U,isi borang UPU, bli no pin ngn AKAK KAT KAUNTER BSN 
 da masuk u, xcukup duit nk bayar yuran, mtak PTPTN or mn2 tmpat yg bg biasiswa
balik kmpung tym cuti raya? Tahan PAKCIK TEKSI nk suh antar g kat bustand
naik bus , PAKCIK BUS TRANSNATIONAL tlong drivekan....
dah graduate, mtk kije ngn company mane2
ORANG HUMAN RESOURCE yang akan arrangekn interview...
Dapat kije, gatal plak nk kawin...
Kawin la ngn SAPE2 YANG BERKENAN
ORANG KAMPUNG N SEDARA2 yang tlong masak, wat bunga telur...semelih lmbu..
Dapat ANAK wat pnghibur dikala duka
Tuhan nk amik nyawa....
Mati....
TOK IMAM N THE CREWS tlong smayangkan, bc talkin, ltak dlm kubur....

 well, ni aku dah ringkaskan...tu x termasuk pakcik kebun sekolah, pak gad, mak gad,
receptionist hotel tym g mlncong kat mn2, tukang baiki kasut..cikgu skolah tadika anak...ha,mcm2 lagi.
Smpai nk masuk kubur pun kita perlukn org lain nk uruskan kita
Sedarlah yang hidup kita ni, nk xnk mmg kna bergantung ngn org....
nak masukkan setitik air dalam mulut pun, byk mn org yng terlibat..
yg ni maleh dah nk state...pkir sndri.
nk "melabur" pun kna mlibtkn org lain gak....
Jadi, timbang rasa la ngn org2 di sekeliling....
kita ni hidup bermasyarakat....
nk2 kat Malaysia ni...1Malaysia gitu...
xde berat pun nk hormat org...
xde payah nye...
bukan patah kaki tgn pon.
Sabar? huhu...
bak kata seeeemuuuuaaa orang
Sabar mmg ada limit
nk2 AKU yng sememangnya bukan seorng yg pnyabar ni
limit nye mmg short sgt la...
kalo org lain lh sabau 4jam...
aku 2 jam dah meletup......
harap ni bulan puasa je. up skit 2jam setengah...
hihihi....
bagus ap?at least aku mngamalkn 
"Hari Ini Lebih Baik Daripad Semalam"
Buat sape2 yang rasa dy tu x timbang rasa, xhormat orang
POST ni special ntuk korang
(jujurlah dlm mnilai dri sendiri)
kalau dah rasa megah sgt, xperlukan sape2....sila duk dalam hutan

NI PART EMOSI SIKIT:
kepada yang berkenaan, aku suka je kalo ko nk g duk kat hutan blakang UIA n... dialu2 kan...
aman hidup aku.....
aku tlong hantarkan smpai kat kaki bukit tu pon xpe...
i'm pleased to do that
Aku student, hang pun student...
beringatla skit sister.....
Aku blh je nk sound, jap je...sekarang pun blh...
tapi kalo aku wat gitu, apa mknanya?
lpas tuh kompem ko gaduh ngn aku..
weh, aku nk hidup ngn ko setahun setengah lg tau kat UIA ni.. aku xnk la gaduh2...
aku yg xtenang hati...( xtau la ko mcm mn kn?)...
jadi, sbelum larva2 amarah aku kuar...
pandai2 la ko ubah mn2 yg patut...

p/s: huh??tgok...bila aku dah bukak mulut, mmg payah nk control.apa2 pun...aku mmg tgh marah!


Saturday, August 28, 2010

~CONTEST MaMa3H: Si Comel Manis Berbaju Kurung / Berbaju Melayu~


Hari ni cik pipi sakit perut....
salah makan semalam kot.
Jadi xde mood nak buka buku.
Maka cik pipi pun berblog walking....
Sedang cik pipi ber"walking"2, tiba2 ternmpak contest ni.
Alahai, comeyl yang amat bdk2 dlm ni....
cute mute!!!
Makanya, apa kata cik pipi pun join...hihi
saya masih bujang ye sedara2.
ni nak letak gambar adik bongsu
kononnya cik pipi wakil mak la eh?
dlm syrat2 pnyertaan tu, xde pun cakap 
MESTILAH ANAK SENDIRI kan?kn?kn?
ihiks...=p
MaMa3H jgn marah ye....hihi   

Gambar yang dipertaruhkan

Eh2, mat Yin x ready lg la kak pi...abah pun ngah cakap lg tuh. one more snap!
Ha, encem pun...hehehe.Alahai, anak laki sorang ni ha.tomeyl!snap lg satu,pliss!

tadaa....!dh2,nk g beraya lak..hihi
Budak tomeyl dalam gambar nih is
Name: Muhammad Zarin Afiq Bin Ali
Age : 1Year

Ini adalah gmbar2 kenangn ketika raya tahun lepas...
1st raya bersama Zarin.
Kami happy sgt dapat org baru yang agak asing dlm family kami.
sebab?
dia sorang jer hero.yang lain suma heroin...toink!
Lepas jugak hajat abah nak anak laki sorang...
Tu songkok kat kepala tu, punyelah liat nk melekat.
Si tgn kecil tu asyik sibuk nk tggalkan je....
Apa yg best nye, tym hari raya tuh, satu hari dy x tanggalkan. sampai berbekas songkok kat dahi.hihi
Bagus2.behave....

Moga2 murah rezeki adik Mat Yin kali ni...Amin Ya Robb....








Friday, August 27, 2010

~~BLACK AND WHITE CONTEST~~


Wahahaha....akhirnya cik pipi join gak contest ni....dah lama usha tapi x ter'join'....
alang2 smalam dah wat gila join contest banyak2 kan, apa kata join yang ni skali....
"BLACK AND WHITE CONTEST" ni anjuran Kisah Creative Heart
nk tgok? try click link ni http://kisahcreativeheart.blogspot.com/

xtau la nk letak gmbar ap...
yang ni blh??


hahaha....tgok la muka masing2....mcm kanak2 je
maaf ye korang, pinjam muka jap nk masuk contest ni.
gambar ni di ambil di Pasar Besar Kedai Payang.
Kami on the way nk blik UIA from Family Day at Lata Belatan,Besut, Terengganu.
Jauh kan?
muka masing2 dah letih dah.tapi sempat jugak la habiskan duit shopping brg2 skit... 
kebetulan plak ad mini ekspo...
mini pun mini la...jnji blh cuci mata tgok brg2 kat situ

nk edit2 bg kuar word, tp x kuar jugak
maklumlaa...saya dak baru belajau.....
len kali aku wat kan ea?
Oleh sbb Zura yang ajar aku bnda alah ni, aku bg pghargaan ngn mng"tag" kan nama beliau
hahaha, ko patut berbangga zura...

Btw, thnx to encik pengnjur yang wat contest ni.harap menang la ye...hihihi
~tata~

~~WARDAHWARDROBE 1ST GIVEAWAY~~



Selamat bersahur untuk suma...
plik?xdela....
memandangkan aku wat post ni kul4.42 pg..jadi better untuk diri ini mngucpkan selamat bersahur untuk suma
Bangun kawan2, yuk kita rebut butir2 barakah n rahmat yang ada tym waktu sahur ni....
Rahmat yang Allah kurniakan di bulan Ramadhan je

Cik pipi masuk contest lg....
tapi kali ni contest yang mmg btul2 mmbuat aku xleh tido.
Penganjurnya ialah Wardahwardrobe yang menjual blouse2 yang cantik2!
tu yang mmbuat aku xsenang duduk....
aku dah la mmg minat blouse. x caye ty kwn2 sebilik, sekelas...
dah la tu, lawa amat2!!
xkira, nk join jugak contest ni!
Ya Allah, Engkau murahkanlah rezeki ku Ya Tuhan
Aku nak sangat blouse yang cantik2 ni.....
nak jugak,nak jugak......!
xcaye? tgok sini

Syaratnye:
isikan slogan---> "Saya nak menang blouse dari wardrobe kerana blousenye tersangatlah cantik,menawan, elegant dan tampak  bergaya di samping dapat mempamerkan ciri-ciri wanita Muslimah. 
~Bergaya , Terpelihara~

cik penganjur dan ibunya....nk jugak mnang.uhuk.tomeyll nye blouse2 itu!!
kepada sahabatku zura, liz, and ja
jom join gak!

~~GRAND OPENING GIVEAWAY by Butik Comey Sokmo~~

Banner by Butik Comey Sokmo


Haluu...hehehe.ni first tym aku masuk contest. Mane2 yang salah tlong tunjuk ajar yea..-->toin!
Btw, contest ni dianjurkan oleh Butik Comey Sokmo iaitu butik yang mnjual pakaian2 wanita seperti shawl, tudung awning, kain sembahyang labuh @ kain telekung, t-shirt angel and cardingan dengan harga yang menarik.
Dengan slogan ~~Stylish, Casual, Cool~~, mereka mndatangkan pattern,corak dan warna yang menarik yang pastinya seiring dengan peredaran fesyen semasa...=)
to ALL GURLS out there, take a look here and selamat bershopping!


Kepada cik pipi, sila jawab soalan2 dibawah

a)Apa yg membuatkan anda rasa bergaya? (e.g:shawl cantik,mekap cun dll)
Apa yang mmbuatkan aku rasa bergaya adalah keyakinan diri sendiri pada ketika itu. and keyakinan terletak pada byk bnda. salah satunya ialah pakaian aku. 
shawl? tudung mcm mn pun, andai kena dgn pakaian and mjlis yg kita nk g tu, itu dah cukup...if kita pkai somethg yg grand but if it does not suit with ur attire and event, it means nothing kn? simple but nice is enough already.
Mekup? hihi....cantik tapi bukan tebal.itu yg pntg. tebal2 mcm opera cina lak kn?
hihi....
bergaya ni xde level. Tahap untuk mggelarkan seseorang itu bergaya is depend on individu tersebut. somethng yang mmbuatkn kita rasa selesa akan mnjadikan kita bergaya, xkira la ap2 pun yg kita pkai.....=)

    
b)Pilihan hijab (e.g:shawl,tudung awning,style cmne etc..)
Suka mncuba pelbgai jnis fesyen.Namun, lebih selesa memakai tudung bawal. Walaupun kedengaran agak ketinggalan zaman mmndangkan dah bnyk fesyen tudung di pasaran sekarang, tapi bila diperhatikan btul2, tdung bawal ni xlapuk dek zaman kn?kalo kita tgok org sebelah pkai tdung bawal, xde plak kita rasa mcm dy tuh ktinggalan zaman, ye x?
tudung bawal pun mcm2 fesyen ada.siap ada bawal 1,2,3 lg...( xtau la kot2 ada smpai 10). yang latest is sulam .lawa.sulam pun mcm2 ad. maklumla, aku ni kn org Terengganu. Jadi pemerhati tudung yg tegar di  pasar besar kedai payang tuh.hihihihi.......
tapi yang berbatu kat tepi2 tudung pun xkurang chomeylnye. but depend on that batu la. yang korean nye batu lawa, shining blink2 tau!
sape2 yang pkai tdung ni pun manis dipandang je..hehehe
 ---> sape sokong aku, angkat tgn<---- (erkk...tiada apa2 diskriminasi di sini. hanyalah rekaan semata2.teettt!)


c)Apa yg membuatkan anda tertarik nak beli barang dari sesebuah blog? (e.g:blog tu cantik,tuan punya blog sempoi dll)

Apa2 pun, msti tgok blog design dulu. sbb tu bnda first yang mata akan pndang and stop untuk bc.Blog yAng menarik, colourful is a package. give a good "first expression"...ada byk gmbar2. sbb mmg dah lumrah manusia ni lbih trtarik kpada gmbr2 n warna2....( aku ini manusia biasa..hiii)
lgipun senang nak wat pilihan kn? 
pastuh, ada senarai harga yang jelas n terang sekali ngn postage. nk2 kalo hrga yang berpatutan....mmg kena sgt la.
and peranan tuan nye blog pun sgt pnting. show the best attitude towards the business is very important. apa yg pnting mesra, cool and informative....
baru best nk mmbeli belah di alam siber nih.....(^_^) toink!

byk kah? xde la...apa2 pun good luck kpada cik pipi n contestant yang lain.
Rezeki Tuhan ada di mana2....kn?

tata~~~

Tuesday, August 24, 2010

~tiME kASih Ma aBAh....~

Tadi ada seorang cik pipi mn"kol" ibunya di rumah.si adik yang mnjawab

si adik : hello?
cik pipi : hello.kakak ke?
si adik : ye...kak pi eh?
cik pipi : yep.ni kakak wat ap?tgok tv ke?
si adik : dok eh. duk kmas2 buku sekolah
cik pipi : wah, bgusnya...ma ad x?

Si adik terus mmggil Madam besar yang kebetulan baru siap mandi. Katanya tgah main2 ngn henpon baru.Main2 ambik gmbar....biasalah,org tgah xde kije katanya.hihi

Mem besar :  tgah wat ap ni? puasa x hari ni...?
cik pipi :  uih...'puasa...'( uppss). Hari ni makan ikan bakar ma.kat tanjung lumpur.
best. gi mkn ramai2....20 orang ma.tapi ikan bakar dy ltak petai.
ma ingt x kita prnah mkn dulu tu.kdai dy dah besau. ada  cawangn lg...
hbisla rm20 sorang.tapi puas hati sgt. 
Mem besar : owh...yang tuh...untung la dy hari ni. ramai g kdai dy. Ni tepon nk kabo ap?
cik pipi : Ma,UMT kata dy x ambik budak praktikal. Dy nk bncang dgn org atasn dulu,
 nak ambik x bdk ni  sorang.hihi...tapi ma, tadi saya tepon Cameron.
dy kata blh. dy ambik dah nm sy
Mem besar : owh, dah tu nk g Cameron la ni?
cik pipi : Blh x ma? ma bg x? dy bg tmpat duduk.tapi x bg elaun la...kna smpan awal2 la
Mem besar : owhh... xbg elaun.duit sendiri la ye? humm.....xpe la. 
nak wat gane.nk belajar.kna la kluar duit. xpelah, selagi ada mak ayah, blh lg la...
g  la nk g pun...nti bulan2 xd duit, ma antar la......
cik pipi : (terdiam seketika)...time kasih ma..



Sebak seketika.....
berapa banyak dah ma n abah aku berhabis untuk aku.Untuk tgok aku senang di masa depan...
mesti parents korang pun mcm tu kn??.....
Aku still ingt, mak aku sggup brgolok brgadai emas ksyngn nye untuk blikan aku kamus BI,kamus bahasa Arab dan kalkulator untuk aku masa aku masuk form 1 dulu.......
masa tu kami xd duit...n kbtulan mcm2 jd.....
sbb tu bl klkulator yang aku jaga hmpir 10 thun xd beteri mggu lpas, aku smpai blh ngis teresak2... sdih sgt...
aku xprnah mtak duit ngn mak aku untuk bli bku latihan tmbahan, buku rujukan selama mana aku sekolah mnengah dulu...aku bli ngn duit simpanan aku.duit mgguan yang mak aku bg,RM10 untuk smggu (aku duk asrama), aku smpan baki dy n duit2 sedara bg, aku smpn lklok.jimat2 mkn untuk buku...
apa yang paling aku xlh lupa, masa aku nk SPM....kbetulan masa tu abah aku xde kije n ada fmly prob.n cikgu skolah aku mntak byr yuran SPM. dgn rela hatinya abah aku jual rumah n tnahnye...SEMATA2 untuk bayar yuran aku...
bl abah aku balik je, terus aku ngis kat bilik. sebak.sedih.terharu...macm2....
n kjadian yg sama sekarang.Abah aku pun tgh xd kije sekarang.baru je kna berhentikan...no income.....hummm...still mncari kije. mn2 yang aku dapat tolong, aku tolong.....
tapi aku sgt bmbg, tkut2 nti ujung2 sem or tym aku praktikal ni, aku susahkan dyorang.....
Ya Tuhan, Kau murahkanlah rezaki kami....

Pernah aku mngomel ngn ma n abah aku
" ma n abah xpernah pun bg saya g mn2. sy xprnah pun g lawatan mn2. xprnah pun heppy2 ngn kawan2....tu x boleh, ni xboleh.nak keje pun xbg..Angah( adik aku) tu blh blaka. g situ bg, g brkhemah bg, g lawatan jauh2 bg, g main wakil itu ini bg.sy??suma xlh" 
Parents aku xpernah bg kbenaran untuk aku gi mana2.xkira la lawatan ke, apa ke...terutama yang xde pngawasan cikgu...n aku xpernah pun merasa bgaimana rasa orang bekerja...
and jawapan ma n abah aku mmbuat aku terdiam
" bukan xnak bg, tapi sayang ke awak. ma n abah ni tau awak tu lemah semangat, selalu sakit2. kalo letih2 gi jln2, kalo tiba2 sakit ms lawatan tu, awak x pikir ke mcm mn persaan kami kat umah?? lbih baik kami x bg , daripada duk bmbang kat umah ni. makan ke kamu kat sana, sihat k x...duk pikir bnda tu je manjang. Andai jadi apa2 kat awak, nanti mnangis pun dah xd guna....awak sorang je la harapan ma n abah. takkan la senang2 je nak lepas gi mana2.....angah tu lain, dy kuat...keras hati...kalo ada ank 10 org, 10 org tu prngai lain2.jadi kna layan nye lain2 jugak.bukan sama je semua....."



sorry ma, abah.............saya xtahu.....


Dear all,
selagi masih ada masa n ksempatan...ucapkanlah "terima kasih" kepada mereka.
Aku tau, ada sesetengah yang malu nk jiwang2 ngn mak ayah ni...
eh,ada tau....jgn xtau plak
sayang dyorg semaximum mgkin. kalau blh, jgn bg dyorg ssh hati pun....gembirakanlah mereka dgn apa cara sekalipun 
mcm mak aku suka gile2 tudung indon tuh...tiap kali dy bli tdung baru, msti aku akn cakap "lawanye maa.pakai la ng baju yg ma bli hari tu.mmg kna la.." 
n msti dy hepy...syum je manjang....
itulah senyuman yang mngubat luka n duka di hati aku.......sayang ma=)!!
n abah aku, bila dy bergaya skit, kami adik beradik msti puji
 " ensem dah tu. blh dah nak cari sorg lg...=p"...
abah aku sengeh smpai ke telinga.tapi mem besau sebelah duk mnjling smpai nk trkluar bijik mata...hihi

"Ya ALLAH,Kau peliharalah kedua org tuaku dan kasihanilah mereka sebagaimana sayang nya merka, kasihnya mereka pada daku sewaktu aku masih kecil hgga sekarang..Aku tiada daya untuk mnjaga mereka sepnjang masa. Bantula aku dalam mmelihara mereka Ya Tuhan......

en ali a. rahman....love you abah

hihihi...ni la ibuku tercinta....pn rosliza bt abd aziz

Sunday, August 22, 2010

------> RehAt SekETikA <--------


Hoho...stress mlnda diri ini....
hari ni satu hari aku mngdap lecture notes.pecah rekod untuk sem ni...
aiyook..pning.
Dear dr jamal, apakah yang saya beljar semasa kelas anda?
belajarkah saya? xpaham betul bab2 pump, alat2 yg ntah hape2 tuh...
dan satu lg soalan pnting, perlukah saya belajar itu suma...

ehemm...
sebelum org lain mmberi lecture kpada aku
baik aku lecture kan diri sendiri dulu
ilmu tu cik pipi.....jgn belajar kerana exam,belajar kerana ILMU
teringat pulak madam Adibah, lecturer fizik ku di matrik uia
katanya,  
" korang belajar ni msti sbb nk pass exam kn?
bila tym exam je msti ada student ty sy," madam,formula ni hafal x?"
awak tau x, kalo lah xde org yng nk hafal suma formula yang ada kat kulit buku  ni, xde yng btul2 keep in mind ilmu yg awak dah blajar,
apa akan jadi kat dunia andai kata gmpa bumi berlaku tiba2 dan suma buku2 hbis tggelam dalam tnah?
nk rebuild n recover balik suma bngunan,etc ni kna ada yang igt ilmu itu ini,formula2 yg bgitu n bgini.
apa  jadi kalo ilmu yang selama ni kita belajar, word j yg kita hafal,tpi essence dy ttap dlm buku tu..?"
errrr............................hihi..
xpernah pun terpikir pasal tu..

jadinye, nasihatku kepada kawan2 yang mybe ada terpikir bnda yang sama mcm aku
pikirlah lg skali dalam2...
ilmu Allah jika ditulis 
even mggunakan semua pokok di dunia sbagai kertas dan lautan sebagai dkwat tintanya
nescaya tidak akan cukup...
selagi diberi ruang dan peluang untuk mnuntut ilmu, tuntutlah ilmu sedaya yang mampu gunalah masa muda yang ada sebaik2nya....
(nasihat ni khas aku tujukan buat aku...dan kwn2 biotech IIUM 081 n 072 sekalian)

p/s: selamat mnymbut kedatangn kuiz n midterm.hihi.bertabahlah wahai tman!



Wednesday, August 18, 2010

:::Aku dan Dia:::



"Ya ALLAH
Jika ditentukan jodohku dan takdirku bersama Nurul Afiqah bt Ali,
Kau tabahkanlah hati kami ya Allah
Sabarkan kami menunggu berapa lama pun...
Kuatkan kepercayaan kami terhadap ketentuan Qada' dan Qadar Mu
Berkatilah hubungan kami
Limpahkan RahmatMu yang tidak terhingga kepada kami
dan Hindarkalah dan jauhkanlah kami dari mksiat kepadaMu
Kau kurniakanlah kpada kami
cinta dan kasih sayang yang hanya semata2 kerana Mu Ya Robb
Tetapi jika tidak, Kau pertemukanlah dia dengn lelaki yang beriman...
Yang jauh lbih baik dr diriku Ya Allah 
pada masa di mana wanita seharusnya mndirikan rumah tangganya
Amin Ya Robbal A'lamin"

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Mengalir airmataku mmbaca sepotong sms ringkas yang aku terima dari si dia ketika aku bangun untuk sahur pada pg tadi.....Amin Ya robb.....
Terima kasih sayang.Moga Rahmat Tuhan mlimpahi hubungn kita ini....
moga dipercepatkan jodoh kami....



~~Rezeki Tuhan Ada Dimana2~~


KESUSAHAN
Ada banyak jenis kesusahan dalam hidup seorang yang bergelar manusia.
Ada yang hidupnya miskin, kita panggil ORANG SUSAH
Ada yang hidupnya senang, tapi susah betul nk tolong sesama manusia....
TOLONG ORANG NI SEBENARNYA MNYUSAHKAN,TAU X?? 
( uppsss...kpada sesiapa yang knal ayat ni.diam2 sudah....) 
untuk student yang mcm aku, SUSAHNYE nk cari tmpat nak wat LI ni.!!
( sebenrnya MARDI Cameron baru email aku cakap kalo nk wat prctical biotech, consult ngn MARDI HQ, yg btul2 wat research.kat situ xd yng untuk biotech pure.ini bermakna..satu dah out.uhuk...sedih.....!!!)
untuk mereka yang kerjanya terpaksa melayan karenah manusia yang pelbagai, xkira la kerja kat dpertment human resource ke, jadi plyan KFC ke, jadi committee ke (terutama PR ngn PC), mesti ada yang berbunyi
SUSAH TUL KEJE NGN ORG YANG MCM NI...!!!

Berdasarkan contoh2 di atas (banyak lagi contoh lain yang aku xtrfikir), hidup kita ni xkan lari dri kesusahan atau dalam erti kata lain,masalah.
Macam2 masalah ada.
Kadang2 tu bertimpa2.....
macam rumate aku jap tadi....duit ilang, pastu moto plak tayar bocor...kesian...2 kali plak tuh

Apabila masalah menimpa kita, kita kadang2 terlepas fikir nikmat yang telah Allah berikan kepada kita pada saat itu
Fikiran kita akan tertumpu kepada masalah tu je....
dah tu mulalah nak slahkan itu, ini, orang tu,orang ni....
Selalu merungut....knapa mcm ni?knapa x mcm ni? sepatutnya, mcm ni lg btul...
merungut, merungut, merungut.....
Pernah x pada saat kita ditimpa kesusahan tu, kita switch pmikiran kita ngn mngluarkan  ayat2 mcm ni...
" Sykur Ya Tuhan, nasib baik mcm ni...kalo lg truk td...blabla..."
" Alhamdulillah, ok la tuh....drpada xd lnsung..."
Kita yang mndidik diri kita untuk mnjadi siapa,apa dan bagaimana....
Didiklah diri dan hati kita menerima apa yang Allah dah tentukan kepada kita. 
Bersangka baik la pada Allah.Dia MAHA mngetahui segalanya. everything. xtinggal satu pun...

Hidup sebagai student selama ...jap nk kira...lbih kurang 15 tahun, mnemukan aku dgn plbagai ragam. Ada yang studynya ntah kemana, tapi bila exam, power,cemerlang.
Ada yang hidupnya dgn buku aje. kat mn ad dy, ada la buku...kat mn ada buku, ada la dy...
tapi bila exam, merah aje muka,blank ms mnjawab n then fail...
dan nti ad la yang bersuara "knapa aku dah usaha, tapi ttap mcm ni. dy tu xstudy pun, xdatang kelas pun, tapi A je manjang. Dean list plak tu"...

Hemmm...merungut lg.ye x?
Kawan, itulah yang kita katakan rezeki Allah ada di mana2...
awak study gila2 bagai nak rak, tapi bila exam dapat markah sikit...
itu maknanya rezeki awak x sampai lagi....
Yang di atas Maha Mngetahui....
nanti bila dah smpai masa, saat dan ketika, Dia akn bg hak awak
Yang si kawan awak tu, walaupun dy mcm tuh, tapi itu rezeki dy.
Msa depan kita x tahu kn? 
mungkin dgn berkat sabar awak, dgn cara awak bljar yng sistematik, dgn smngat dan usaha awak, Tuhan mudahkan awak untuk dapat kerja.
Sekarang mungkin kita x nmpak lg..... masa depan kita x tahu
BERSANGKA BAIK PADA ALLAH...itu yang paling pnting. 
Dia tahu kita dah usaha sungguh2 untuk dapatkan sesuatu yang kita nak...
Jngn lupa, dan jgn pernah tggal untuk berdoa pada Dia, moga dipermudahkan segala urusan di dunia dan dilapangkan jalan mncari bkalan untuk akhirat kita...
Yang lain, kita serahkan bulat pada Allah...
Yakinlah pada Dia, SANG PENCIPTA yang x pernah kecewakan mana2 hati yang meletakkan 100% kepercayaan kepadanya...
~~pesanan ni sgt berguna di waktu2 seperti sekarang~~musim mid term n kuiz~~meriah!....

### kpada cikpipi (yakni aku), bersabarlah dan bersangka baik la pada Allah...
xde rezeki kat situ la tu...
kita try mntak lain pulak yea....
insyaAllah, Dia dengar masalah kita ni. 
Mohon dipermudahkan rezeki dan di lancarkan urusan.....amin Ya Robb...###

----> REZEKI TUHAN ADA DI MANA2<----








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...